Kommer robotar kunna vara brottslingar? Kommer det finnas elaka AI:n som snattar grejer? Kan man stjäla DNA och din fysiska identitet? 

Blir det mer brott? Eller upplever vi bara att vi är mer brottsliga? Hur brottsliga var vi förr då? På podden pratar vi nu om brotten i samhället – hur det såg ut igår, hur det är idag och vad vi kan förvänta oss i vår digitala framtid.

Vi har delat upp avsnittet i 2 delar den här gången. I den här första delen av 2 pratar vi lite bakgrunden till brottslighet och hur man tacklade problemen förr samt hur läget är idag. I det kommande avsnittet spanar vi framåt och försöker prognostisera beteenden bortom 2025.

Oron för brottslighet ökar i all fall enligt BRÅ. Var tredje svensk oroar sig mycket för brottslighet. Kvinnor oroar sig i större utsträckning där 1/10 av Svenska kvinnor inte vågar gå ut längre kvällstid. Enormt trist tycker vi. Statistiken pekar dock på att antalet brott och vår ökade oro inte korrelerar. Oron ökar snabbare än mängden brott.

Så vad bygger vi då för samhälle imorgon om vi blir oroligare men faktiskt inte så himla mer brottsliga? Eller är det nya typer av brott kanske? Och kan vi lära oss något av Benjamin Franklins citat här; ”Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.”?

Lyssna direkt

I avsnittet refererar vi till

Den här podden

Det här är en podcast om digitalisering och framtiden – ett ämne i taget. Vi är i ett skifte – sannolikt ett av de större och snabbare skiftena Homo Sapiens upplevt. Det tycker vi på podden är värt att prata om eftersom summan av allt vi gör nu blir vårt samhälle imorgon. Bränslet till våra samtal kommer från våra dagliga arbeten.

Psst! Prenumerera gärna via Itunes, Android eller RSS

Lyssna gärna. Kommentera ännu hellre. Och vill ni prenumerera på vår podd blir vi överlyckliga!

Lite musik från Roger Plexico samt Gustaf Grefberg i avsnittet!