Prognosen menar att kostnaden för cyberbrott ökar från 3 000 till 6 000 Miljarder dollar på 3 år.  6% av världsekonomin! Varför ökar det här? Håller vi alla på att bli digitala busar eller kan ett fåtal påverka många?

De som arbetar på fältet för digital brottsprevention ser att vi kommer ha riktigt stökiga år framför oss; Verksamheter som inte hunnit städa upp bland gamla system kan ligga riktigt pyrt till och samtidigt är det svårt att innovera om man liksom ”stänger” allt. Arbetet med GDPR är en bra startpunkt tycker vi – men bara om man låter det! Masterdata, hög teknisk flexibilitet och säkerhet är områden som behöver få myyyycket kärlek de kommande åren.

I det här avsnittet har vi tyvärr inte svaren men vi har några tips som vi tror kan vara nyttiga i framtiden – exempelvis; Ta med den där dystopiska och alarmistiska säkerhetspersonen i ert utvecklingsarbete!

Vi diskuterar vad konsekvensen av digital gör med vår moral och hur man kanske kan adressera attityder parallellt med att vi lappar och lagar säkerhetshål i vårt samhälle. För det verkar som om digitaliseringen öppnat upp en arena för en ny typ av brottsling. Den gamla busen åker på en disruption och ”the new kid on the block” är en variant av ekobrottslingen med tveksam moralisk tendens och som är supersnajdig på det här med datan.

I avsnittet lyssnar vi också på smartingar och kommenterar lite kring personer som tänkt till kring det här. Vi säger fel på siffror – när vi pratar Trillion på engelska så menar vi naturligtvis Biljon på Svenska – 1000 Miljarder. Vi springer fram och tillbaka kring Hammurabis lagar och konstaterar hur fiffiga dom ändå va förr?

Andreas är högoktanig det här avsnittet; Han pratar om att digital mognad kan vara ett biologiskt antivirus mot cyberbrott, han snabblanserar konceptet Copstore – där du laddar ner polisappar som hjälper dig som medborgare att delta i polisiär verksamhet och är generellt sjukt påläst på brott (hmm)! En naiv Mats försöker ännu en gång saluföra drömmen om decentralisering och demokratisering av allt ansvar, teknologi och information i världen.

Lyssna direkt

Vi kikar på

Den här podden

Podden är ett samarbete mellan Andreas Killander (Gullers Grupp) och Mats Björk (Esatto). De pratar slightly filosofiskt om nutid och vår digitala framtid ett ämne i taget. Målet är att diskutera summan av alla trender för att kunna klura på större skiftningar snarare än ”det nya svarta”. Målet är också att bjuda in smartingar till samtal så ofta det går.