Hade boken Brott och Straff varit bättre om Dostojevskij låtit beta-testa den? Vad händer när data och AI nu sätts i händerna på våra främsta konstnärer, artister och författare? Får vi en bättre kultur? En sämre? Eller kanske en kultur som påverkar våra känslor på ett sätt vi aldrig tidigare upplevt?

I den här delen pratar vi om hur digitaliseringen av kulturens arbetssätt och metoder potentiellt påverkar “manifestation av kultur”. Gillar du filosofi serverar vi ett smörgåsbord av tankar: Är datorn ett verktyg eller är datorn konstnären när den kan emulera en Rembrandt till punkt och pricka? Vet datorn vilken känsla den vill förmedla? Förstår datorn sin publik? Och måste man det för att per definition vara en konstnär?

Lyssna direkt

Eller lyssna via …

    

Vi pratar bland annat

Avsnittets bärande frågor

  1. Kan maskiner vara kreativa?
  2. Spelar det någon roll om det är en dator eller en människa som skapar kultur?
  3. Kommer AI förbättra eller försämra kulturen? Eller kommer den skapa en helt ny kultur?
  4. Förändrar digitaliseringen kulturen?
  5. Vad är kultur skapad av maskiner värd?
  6. Vilken roll spelar kulturen i digitaliseringen?
  7. Blir kulturen mer individualiserad?
  8. Vilken roll spelar konst, musik och teater i framtiden?
  9. Kommer vi konsumera kultur annorlunda 2050? Hur?

Avsnitt i 4 delar

Vi delade upp avsnittet om kulturen i 4 delar;

Den här podden

Psst! Prenumerera gärna via Itunes, Android eller RSS

Killander & Björk är en podcast om vår digitala nutid och framtid. Den drivs av Andreas Killander, Creative Director på Gullers Grupp och Mats Björk, Digital Strateg på Esatto. Vi tror digitaliseringen är ett gigantiskt skifte för oss människor – kanske större än industrialiseringen – det är värt att prata mer om!

Podcasten fokuserar därför främst på varför, vad och hur man ska digitalisera verksamheter och nationer samt vad summan av det blir för oss människor.

Missionen är att inspirera och katalysera samtalet om vilket samhälle vi vill bygga imorgon med ambitionen att hjälpa oss i Sverige att engagera oss i en sund framtid designad kring människor.

Andreas har sin utgångspunkt i kommunikation och beteenden och Mats har sitt ursprung i teknologi och beteenden. Tillsammans delar vi intresset för människan och framtiden.

Musik i avsnittet från Gustaf Grefberg som vanligt. Vi har också använt musik från plattformen JUKEDECK som bakgrunder eftersom de 1 är skapade av en AI och 2 passar så sjukt fint med ämnet.

Ps! Stort tack till Great Space för grym podcaststudio. Tack Esatto och Gullers Grupp för all stöttning!