Matindustrin är en av världens största industrier och maten är så enormt värdefull för oss människor. En central del av våra liv. Ändå kastas 30% av maten i Sverige. Och 40% av maten i USA. Ett matsvinn som dessutom står för 8% av världens utsläpp.

Det här är dessutom bara ett av flera stora bekymmer vi har med vårt nuvarande matsystem. Tur då att en organisation som Agfo finns. För det dom gör är att sätta lampan på viktiga frågor kring vår framtid, vår mat och hur maten produceras. De bistår även oss andra med sin kunskap i ett jättekomplext fält av forskning, traditioner, aktörer och handel.

Vi fick faktiskt fira Agfos tvåårsdag med Lovisa sommaren 2019. Vi sitter i Almedalen och intresset kring framtidens matsystem är enormt.

Vi vrider och vänder på begreppet foodtech och det nyafunna intresset kring mat. Vi pratar också fältrobotar, labbodlad ål, KTHstartupen Klimato, blockchain chicken, kvantifierad hållbarhet, koldioxidekonomi, högteknologiskt jordbruk, crispr och den förväntan vi har på härlig vertikalodlad basilika från Hornstull.

Det märks såklart att Lovisa till vardags aktivt modererar samtalet om framtidens mat. Hon är knivskarp i frågorna tillbaka här och får oss verkligen att tänka.

Så vad blir allt det här för oss som konsumenter? Vad blir egentligen framtidens matsystem?

Vi konstaterar nog också här att en sund väg till framtidens mat har med vår relation till mat att göra. För vem behöver egentligen en kiwi i Januari?

Lyssna direkt

Eller lyssna via …

    

Techarenan Almedalen 2019

Techarenan är en plattform för innovation och entreprenörskap som samlar nordiska framtidsbolag, etablerad industri, relevanta marknadsaktörer, beslutsfattare och politiker.

Vi är eventets officiella podcast.

Den här podden

Psst! Prenumerera gärna via Itunes, Android eller RSS

Killander & Björk är en podcast där vi har samtal om framtiden. Den drivs av Andreas Killander, Creative Director på Gullers Grupp och Mats Björk, Digital Strateg på Esatto. Vi är intresserade av de stora krafterna som formar vår framtid och tror att digitaliseringen är ett gigantiskt skifte för oss människor – kanske större än industrialiseringen – det är värt att prata mer om!

Podcasten fokuserar därför mycket på varför, vad och hur man ska digitalisera verksamheter och nationer samt vad summan av det blir för oss människor.

Vår mission är att inspirera och katalysera samtalet om vilket samhälle vi vill bygga imorgon. Vår förhoppning är att den är designad kring människor.

Andreas har sin utgångspunkt i kommunikation och Mats har sitt ursprung i teknologi. Tillsammans delar vi intresset för människan och framtiden.

Musik i avsnittet från Gustaf Grefberg samt Anitek!