Anna Felländer har mycket energi och rejält med ”computing power” – detta riktar hon mot ett fält som är abstrakt och svårt men som angår oss alla; AI och etik.

Så det här samtalet handlar om just det; AI och etik. Vi rör oss i denna enorma domän utan att upprepa oss och vi har ändå bara skrapat ytan på en arena som behöver få mycket kärlek från många tänkare framåt.

Skärskådningen av AI ger oss många grupper med problem att ta tag i – allt från den längre horisonten med intelligensexplosion och ”alignment”-problemet till det som ligger väldig nära – genusperspektivet, förstärkning av vaneföreställningar och saknaden av den kunskap vi behöver här.

I det här avsnittet pratar vi just om det närmare perspektivet. Saker vi kan göra precis just nu för att vi tillsammans kan generera stora värden ur AI utan att åka på en propp av riskerna.

Anna är affilierad till KTH och digitaliseringsexpert. Hon har varit chefs-, digitaliserings- och framtidsekonom för Swedbank men har ganska precis klivit in i startupvärlden själv. Hon är rådgivare till spännande Sana.ai och styrelseledamot för Whispr Group – ett analysföretag som använder sig av AI och big data för att hjälpa sina kunder att förstå vad som sägs om dem i sociala och traditionella medier.

Lyssna direkt

Mer intresserad av AI och Etik?

På podden är vi mycket intresserad av AI och Etik. Vi tror nämligen att AI är nästa växel av digitaliseringen och att gapen mellan de som omfamnar AI i sin strategi och de som halkar lite bakom kommer bli onödigt stora. Därför tycker vi att man bör använda lite av sin tid till experiment och inläsning på området.

Vi rekommenderar alla att läsa åtminstone dessa 2 böcker;

Vi gillar verkligen också arbetet som Machine Intelligence Research Institute gör på området men vill man ha en lite bekvämare introduktion till AI så rekommenderas alltid TED såklart!

Vet någon av er bra introducerande litteratur till området så får ni supergärna tipsa oss!

Serendipity Challenge

Serendipity Challenge är en årlig nationell tävling öppen för alla Sveriges entreprenörsledda bolag i startup- och tillväxtfas. Finalen i tävlingen äger rum under Almedalsveckan och samlar 50 framtidsbolag utav vilka “Årets startupbolag” och “Årets tillväxtbolag” koras.

På eventet Summit Stockholm träffas startups, företagsledare, tjänstemän, politiker och innovatörer och diskuterar just innovation, entreprenörskap och tech.

Sponsrad av Bisnode

Smart data kan göra allt från att hjälpa ambulanser att hitta rätt olycksplats till att bekämpa terrorism men även hjälpa dig hitta rätt målgrupp och fatta smartare affärsbeslut Det är alla möjligheter som gör data så spännande att jobba med – ingenting är omöjligt om man vet hur man arbetar med data, matchar data, får insikter från data och behandlar data med respekt.

Bisnode är ett ledande europeiskt Data & Analys-företag verksamt i 19 länder med 2 100 anställda som varje dag levererar Smart Data till våra 130 000 kunder. Vi matchar och analyserar vår data med din kunddata tillsammans med den data som dagens anslutna värld genererar. På så sätt hjälper Bisnode er att hantera risk, att öka träffsäkerheten i er marknadsföring och stärka er övergripande beslutsförmåga – vilket i slutändan kommer öka er försäljning och intäkter.

Läs mer om Bisnode och att fatta beslut utifrån data här!

Den här podden

Det här är en podcast om digitalisering och framtiden – ett ämne i taget. Vi är i ett skifte – sannolikt ett av de större och snabbare skiftena Homo Sapiens upplevt. Det tycker vi på podden är värt att prata om eftersom summan av allt vi gör nu blir vårt samhälle imorgon. Bränslet till våra samtal kommer från Mats och Andreas dagliga arbeten.

Psst! Prenumerera gärna via Itunes, Android eller RSS

Ps! Musik i avsnittet från Gustaf Grefberg som vanligt. Vi har också använt musik från Anitek och specifikt skivan Mind Express i våra bakgrunder.