När kan vi vänta oss att den stora vågen av digitalisering når svensk industri? Och hur arbetar man med innovation och utveckling egentligen när omställningar i produktion inte görs i en handvändning? I korthet – hur möter cellulosa digital?

Av svensk industris sysselsättning, export, omsättning och förädlingsvärde står skogsindustrin för över 10 procent av industrins totala värdegenerering. Vedråvaran – cellulosan – ingår i produkter som nyttjas varje dag i alla delar av världen och branschen är mitt i arbetet att ställa om till en smartare industri. Men. I horisonten finns stora ännu otappade potentialer – där smartare material, smartare processer, nya affärsmodeller, partnerskap, fiffigt nyttjande av data m.m. kan ge en idag superoptimerad bransch helt nya arenor att agera på.

Thomas Janson är affärsutvecklare på Iggesund Paperboard – en del av Holmen-koncernen. Han har spenderat ett halvt yrkesliv i mötet mellan förädlad cellulosa och människor. Vi pratar här några minuter var branschen står idag och om vad cellulosa potentiellt kan bli imorgon!

Lyssna direkt

Eller lyssna via itunesandroid eller RSS! Prenumerera gärna 🙂

Serendipity Challenge

Serendipity Challenge är en årlig nationell tävling öppen för alla Sveriges entreprenörsledda bolag i startup- och tillväxtfas. Finalen i tävlingen äger rum under Almedalsveckan och samlar 50 framtidsbolag utav vilka “Årets startupbolag” och “Årets tillväxtbolag” koras.

eventet i Almedalen 2018 träffas startups, företagsledare, tjänstemän, politiker och innovatörer och diskuterar just innovation, entreprenörskap och tech.

Den här podden

Killander & Björk är en podcast om vår digitala nutid och framtid. Den drivs av Andreas Killander, Creative Director på Gullers Grupp och Mats Björk, Futurist och Digital Strateg på Esatto. Vår mission är att inspirera och katalysera samtalet om vilket samhälle vi vill bygga imorgon med ambitionen att hjälpa oss i Sverige att engagera oss i en sund framtid designad kring människor.

Ps! Musik i avsnittet från Gustaf Grefberg som vanligt. Vi har också använt musik från Anitek och specifikt skivan Mind Express i våra bakgrunder.