Hur mår vi kring automation egentligen? Finns det ett gap mellan vår Hollywoodska förväntan på robotar och hur läget faktiskt är? Hur viktigt är det med insyn i vilka beslut en robot tar? Och kommer vi tycka om robotar när dom gör fel?

Vi rasslar här fram återigen över ett fält som är enormt för att få bolla frågor som vi känner är viktiga att bryta i. Vi ska ju faktiskt bygga ett samhälle där autonoma system, ai, robotar och människor ska samexistera nu. Därför är vi så glada över tiden vi fick med Danica här.

Danica är en av sveriges främsta experter inom AI. Hon är professor i datalogi och leder Centrum för autonoma system, Kungliga Tekniska Högskolans forskningscentrum inom robotik. Dessutom leder hon satsningen som kallas ”Wallenberg Autonomous Systems and Software Program” – WASP. Det och en herrans massa andra grejer. Riktigt spännande!

Meritlistan är gigantisk – nästan lika omfattande som hennes förmågor. Det märker man snabbt när man får chansen att prata lite med henne.

Lyssna direkt

Eller lyssna via itunesandroid eller RSS! Prenumerera gärna 🙂

Sponsrad av Bisnode

Smart data kan göra allt från att hjälpa ambulanser att hitta rätt olycksplats till att bekämpa terrorism men även hjälpa dig hitta rätt målgrupp och fatta smartare affärsbeslut Det är alla möjligheter som gör data så spännande att jobba med – ingenting är omöjligt om man vet hur man arbetar med data, matchar data, får insikter från data och behandlar data med respekt.

Bisnode är ett ledande europeiskt Data & Analys-företag verksamt i 19 länder med 2 100 anställda som varje dag levererar Smart Data till våra 130 000 kunder. Vi matchar och analyserar vår data med din kunddata tillsammans med den data som dagens anslutna värld genererar. På så sätt hjälper Bisnode er att hantera risk, att öka träffsäkerheten i er marknadsföring och stärka er övergripande beslutsförmåga – vilket i slutändan kommer öka er försäljning och intäkter.

Läs mer om Bisnode och att fatta beslut utifrån data här!

Bisnode Unleashed 2018

Bisnode Unleashed är en inspirationsdag med fokus på artificiell intelligens, robotar och smart data. Vi gästas av bland annat Sophia the Robot som är världens avancerade humanoid och som väckt enormt medieintresse världen över. Nu besöker hon Sverige för första gången. Dessutom får vi ta del av färska trendspaningar från bland andra Ashkan Fardost, Fredrik Löfgren och Danica Kragic som alla tillhör Sveriges ”AI-elit”.

Mer intresserad av AI och Etik?

På podden är vi mycket intresserad av AI och Etik. Vi tror nämligen att AI är nästa växel av digitaliseringen och att gapen mellan de som omfamnar AI i sin strategi och de som halkar lite bakom kommer bli onödigt stora. Därför tycker vi att man bör använda lite av sin tid till experiment och inläsning på området.

Vi rekommenderar alla att läsa åtminstone dessa 2 böcker;

Vi gillar verkligen också arbetet som Machine Intelligence Research Institute gör på området men vill man ha en lite bekvämare introduktion till AI så rekommenderas alltid TED såklart!

Vet någon av er bra introducerande litteratur till området så får ni supergärna tipsa oss!

Den här podden

Killander & Björk är en podcast om vår digitala nutid och framtid. Den drivs av Andreas Killander, Creative Director på Gullers Grupp och Mats Björk, Futurist och Digital Strateg på Esatto. Vår mission är att inspirera och katalysera samtalet om vilket samhälle vi vill bygga imorgon med ambitionen att hjälpa oss i Sverige att engagera oss i en sund framtid designad kring människor.

Ps! Musik i avsnittet från Gustaf Grefberg som vanligt. Vi har också använt musik från Floating Spirits – When You Can’t Say Goodbye som vi tycker känns lite AI, robote och smart data helt enkelt.