Hur sitter digitalisering och industri ihop? En viktig fråga tycker vi eftersom Sveriges välstånd till stora delar kommer från industrin.

Så när Mikael tillträdde sin post 2014 såg han och regeringen att industrin behövde deras kärlek. Resultatet blev en ambitiös strategi med 4 fokusområden och 2 konkreta handlingsplaner (här och här) med en herrans massa aktiviteter anpassade mot bland annat FNs viktiga hållbarhetsmål.

Och visst har väl nånting hänt här? För nog pratar väl inte industrin om bullerreducering och säger förlåt för smutsiga fabriker längre? Nu pratar dom lite mer om att rädda världen – om att fighta den goda fighten – om att arbeta för klimat, lycka och välstånd; Den smarta industrin är här.

Mikael är Sveriges närings- och innovationsminister, en roll han haft sedan 2014. Han har varit gruppledare för den socialdemokratiska riksdagsgruppen 2012–2014. Före detta en hel del år som riksdagsledamot, närmare bestämt sedan 2002. Hans roll är att se till att företagsklimatet i Sverige är så bra att det startas nya företag, att företagen växer, att de exporterar och att det skapas fler jobb i Sverige. Typ nått sånt.

Lyssna när en kommunikativ och passionerad person pratar om viktiga innehåll både för Sverige och för sig själv. Vi pratar Artificiell Intelligens, 5G i gruvor och bokcirklar.

Lyssna direkt

Eller lyssna via itunes, android eller RSS!

Sponsrad av Bisnode

Smart data kan göra allt från att hjälpa ambulanser att hitta rätt olycksplats till att bekämpa terrorism men även hjälpa dig hitta rätt målgrupp och fatta smartare affärsbeslut Det är alla möjligheter som gör data så spännande att jobba med – ingenting är omöjligt om man vet hur man arbetar med data, matchar data, får insikter från data och behandlar data med respekt.

Bisnode är ett ledande europeiskt Data & Analys-företag verksamt i 19 länder med 2 100 anställda som varje dag levererar Smart Data till våra 130 000 kunder. Vi matchar och analyserar vår data med din kunddata tillsammans med den data som dagens anslutna värld genererar. På så sätt hjälper Bisnode er att hantera risk, att öka träffsäkerheten i er marknadsföring och stärka er övergripande beslutsförmåga – vilket i slutändan kommer öka er försäljning och intäkter.

Läs mer om Bisnode och att fatta beslut utifrån data här!

Handelskammaren Mittsverige

Vi blev inbjudna till Handelskammaren Mittsveriges årsmöte för att livepodda med 3 spännande gäster – det blev totalt 6 avsnitt. Det här avsnittet hör till den serien.

Handelskammaren Mittsverige är länken mellan näringslivet och det offentliga. De är näringslivets samlade röst gentemot politiker, myndigheter och offentlig sektor. Tillsammans med deras medlemmar arbetar de hårt för att göra skillnad och påverka politiska beslut som är viktiga för företagen i regionen. Fokusområdena specifikt är infrastruktur, internationalisering och kompetensförsörjning.

Den här podden

Det här är en podcast om digitalisering och framtiden – ett ämne i taget. Vi är i ett skifte – sannolikt ett av de större och snabbare skiftena Homo Sapiens upplevt. Det tycker vi på podden är värt att prata om eftersom summan av allt vi gör nu blir vårt samhälle imorgon. Bränslet till våra samtal kommer från Mats och Andreas dagliga arbeten.

Och vi är faktiskt inte speciellt politiska – även om vi tycker det är lite väl mustigt med extremer. Men alla får en schysst shot att prata rikt och kunnigt om vad de brinner för hos oss.

Psst! Prenumerera gärna via Itunes, Android eller RSS

Ps! Musik i avsnittet från Gustaf Grefberg som vanligt. Vi har också använt musik från Anitek och specifikt skivan Mind Express i våra bakgrunder.

Ps2! Tack till både Esatto och Gullers grupp för prylar, support och att ni låter oss äventyra fritt.