Välkommen till framtidspodden Killander & Björk och vår julkalender 2020. Det här är en kalender där vi delar en spaning om dagen i 24 dagar.

Lucka 24 – Julafton

Julafton. En magisk dag. En magisk lucka

Lucka 23 – Poesi säkerställer framtiden

Uppesittarkväll och julklappsrim? Men vad är framtiden för rim och poesi? Och är det egentligen så viktigt?

Vi gör en liten spaning på duktiga Sustainable Poetry – Barns och ungas röster för en hållbar framtid och specifikt till boken ”Guide till att läsa och skriva poesi

Lucka 22 – Utmanarkultur kring varumärken?

Kräver du din rätt eller är du en mysig ”tag-along” när det gäller varumärken? Vi kikar här på en spaning som kallas ”call out culture” (och ”cancel culture”) från Mintel. Vad kan varumärken förvänta sig av sin publik/användare/kunder i framtiden?

Lucka 21 – Växtbaserade räkor?

Blått protein. Blir det nästa grej? Vi kikar här på AGFO och framtidens mat. Hur kommer den alternativa maten som historiskt har hämtats ur havet att smaka?

Läs hela Pontus Gustafsson spaning om kommande års investeringsområden.

Lucka 20 – Kognitivt spö kan minskas?

Det är söndag och knepig lucka igen. Hur ska vi slippa kognitivt spö i framtiden utan att förföras av algoritmer? Vi går igenom en observation här som definitivt kan hjälpa till med det.

Vi rekommenderar ett besök till Neverthink TV och vill man se vad vi fnissade åt så finns den memen här!

Lucka 19 – Ultrahumaniseringen?

Att vara ouppkopplad. Blir det en ny statusindikator? Vad blir det genuina och humana värt? Vi delar en spaning från Global Web Index

Dessutom: Mats – vem är Dejvid Baoi? Och Andreas – vad är ”mekant” för nånting? Här är vi många som undrar.

Lucka 19 – Ultrahumaniseringen?

Att vara ouppkopplad. Blir det en ny statusindikator? Vad blir det genuina och humana värt? Vi delar en spaning från Global Web Index

Dessutom: Mats – vem är Dejvid Baoi? Och Andreas – vad är ”mekant” för nånting? Här är vi många som undrar.

Lucka 18 – Spelen flyttar in!

Spelbranschen fortsätter flyta in i affärslivet. Men hur har den utvecklats under pandemin – vi visar här tillväxten för en av plattformarna kring spel.

Lucka 17 – Stor spridning väntas!

En stor spridning väntar oss kanske? Men vad är det som ska spridas egentligen? Här kommer en jättefin spaning om internets potentiellt oförenande kraft från Oskar KalmaruGullers Grupp.

Lucka 16 – en dubbel från internetstiftelsen?

Oj. En dubbellucka. 2 trender i en lucka från rapporten Svenskarna och Internet. En definitiv favvorapport på podden.

Meh, hur utvecklas vårt samhälle på internet egentligen? Vi rekommenderar dig att undersöka det i rapporten. Så här delar vi 2 observationer från 2020 men egentligen är det en dold införsäljning av att faktiskt tugga i sig rapporten!

Lucka 15 – Hyperautomation ger likes?

Vi kikar återigen i Gartners kristallkula och fångar upp en viktig teknologisk trend som kan hjälpa äldre verksamheter att må bra. Och bra mår man när man har hög utvecklingshastighet och låga kostnader. Eller hur? Det är ju sen gammalt.

Lucka 14 – Mogna mognar?

Våra beteenden på internet är olika beroende på ålder. Eller hur? Nja, kanske inte. Ny data visar att generation X har upptäckt internet ordentligt. E-handlare gnuggar händer och skapar stora knappar.

Lucka 13 – Katter ger hopp?

Det är söndag och knepig lucka. Varför är webbplatsen cat-bounce så välbesökt och visst behöver vi mer sånt här va?

Lucka 12 – Fly eller fäkta?

Forrester är igen framme och ger oss insikter. Här är det nu vår vardag och våra attityder till att fly i den. Hur stor blir egentligen vår benägenhet att fly in i virtuella världar?

Lucka 11 – Poddifieringen intensifieras

Emanuel Karlsten och Olle Lidbom som driver mediepodden ihop delar lite insikter från deras årsstudier över poddsverige. Lyssnandet går inte oväntat upp. Men hur mycket?

Lucka 10 – Avvecklingskärleksfullhet?

Trendwatching pekar på en viktigt trend kopplat till hur man bevarar, utvecklar men också avvecklar sina talanger!

Lucka 9 – Partner ja. Men av rätt anledning?

Deloitte C-Suite är en årlig undersökning som i år hade över 1300 deltagare (inte 16000 som vi säger i avsnittet – fy Mats!) som nämns i avsnittet. Här delar vi anledningar till varför verksamheterna vill skapa partnerskap.

Lucka 8 – Retörn of grön?

Pandemin skapar återhämtning i naturen. Men gör den det i klimatet också? Vi delar en spaning från Global web index.

Lucka 7 – Anställningsdata skapar trubbel?

Nya möjligheter uppstår men också potentiellt trubbel i kölvattnet av att all anställningsdata som blir tillgänglig nu i och med omställning till distansarbete globalt. En spaning från Forresters predictions 2021 om anställda och data

Lucka 6 – Zombie-apocalyps?

Det är inte bara managementbolag, prognosinstitut och käcka digitala spelare som kan göra prediktioner på 2021. Det kan också Nostradamus som gjorde över 6000 prediktioner på framtiden under 1500-talet. Vi delar här hans gissningar på 2021.

Lucka 5 – Amazon och nollsummespel?

Vårt ganska ospaniga span är Amazons etablering i Sverige. Källan för spanet är Ekonomibyråns – Amazonkoden och vi reagerar på vilket typ av klimat Amazon kommer skapa i Sverige. Vad tror du?

Lucka 4 – cybersäkra maskor?

En av Gartners tio strategiska teknologitrender har med säkerhet att göra. För visst vill vi leva i ett öppet och säkert samhälle där teknologi förstärker oss alla?

Lucka 3 – det enkla livet återvänder?

Byrån WeAreSocial uttalar sig om trenden The Simple Life i rapporten Think Forward. Har du koll på trenden?

Lucka 2 – Fortune 500 blir stökig?

Forrester tror att summan av deras spaningar stökar till listan över företag i Fortune 500. Hur många av dessa 500 bolag tror du blir kvar 2021?

Lucka 1 – distansarbetet drar iväg?

McKinseys prognos på hur distansarbetet utvecklar sig 2021 får definitivt konsekvenser!

Den här podden

Killander & Björk har samtal om framtiden med människorna som formar den.

Vill du få verktyg, kunskap och inspiration om hur du ska navigera det här decenniet? Prenumerera gärna på vår podd så får du avsnitten bekvämt levererade till din favvospelare.

Lyssna på Spotify
Lyssna på Apple Podcasts
Lyssna på Google

Eller varför inte Acast, Android, Stitcher, Podtail eller RSS feeden direkt?