Betyder social kultur – dvs kultur 3.0 – att mer kultur produceras men att det blir sämre kvalité än innan? Och är AI + kultur = kultur 4.0?

Så om man använder AI och maskiner istället för människor för att skapa saker, måste man berätta det då? Eller är det liksom okej att fejka på något sätt? Vi pratar här om en kontrovers som uppstod för något år sedan kring Spotify och hur marknaden reagerade på det.

Och vad händer sen med de etiketter som vi satt på saker idag såsom konst, musik, lyrik, poesi, teater, film osv – kommer dom verkligen gälla framåt nu? Är det fortfarande en tavla om man upplever den medelst musik i en virtuell värld? Eller är det en ”ny etikett” – en ny hink?

Så om vi leker med att mjukvara, maskiner och AI kommer vara morgondagens konstnärer? Hur långt är det då dit? När är maskinerna kreativa?

Mats snörvlar och försöker säga ”signifikativ” utan att hänga upp sig. Andreas pratar hinkar och är skraj för kuggfrågor.

Lyssna direkt

Eller lyssna via …

    

Vi pratar bland annat

Avsnittets bärande frågor

  1. Kan maskiner vara kreativa?
  2. Spelar det någon roll om det är en dator eller en människa som skapar kultur?
  3. Kommer AI förbättra eller försämra kulturen? Eller kommer den skapa en helt ny kultur?
  4. Förändrar digitaliseringen kulturen?
  5. Vad är kultur skapad av maskiner värd?
  6. Vilken roll spelar kulturen i digitaliseringen?
  7. Blir kulturen mer individualiserad?
  8. Vilken roll spelar konst, musik och teater i framtiden?
  9. Kommer vi konsumera kultur annorlunda 2050? Hur?

Avsnitt i 4 delar

Vi delade upp avsnittet om kulturen i 4 delar;

Den här podden

Psst! Prenumerera gärna via Itunes, Android eller RSS

Killander & Björk är en podcast om vår digitala nutid och framtid. Den drivs av Andreas Killander, Creative Director på Gullers Grupp och Mats Björk, Digital Strateg på Esatto. Vi tror digitaliseringen är ett gigantiskt skifte för oss människor – kanske större än industrialiseringen – det är värt att prata mer om!

Podcasten fokuserar därför främst på varför, vad och hur man ska digitalisera verksamheter och nationer samt vad summan av det blir för oss människor.

Missionen är att inspirera och katalysera samtalet om vilket samhälle vi vill bygga imorgon med ambitionen att hjälpa oss i Sverige att engagera oss i en sund framtid designad kring människor.

Andreas har sin utgångspunkt i kommunikation och beteenden och Mats har sitt ursprung i teknologi och beteenden. Tillsammans delar vi intresset för människan och framtiden.

Musik i avsnittet från Gustaf Grefberg som vanligt. Vi har också använt musik från plattformen JUKEDECK som bakgrunder eftersom de 1 är skapade av en AI och 2 passar så sjukt fint med ämnet.

Ps! Stort tack till Great Space för grym podcaststudio. Tack Esatto och Gullers Grupp för all stöttning!