Städer växer när fördelarna med att människor möts överväger kostnaderna. Så vad blir staden i framtiden?

En klurig fråga som vi tror bättre kan besvaras om den bryts ner i fler frågeställningar. Så följ med på ett samtal där vi bryter i:

  • Vem ska få bestämma hur städer utvecklas och vad ska en stad investera i?
  • Vad är en smart stad?
  • Ska vi se på städer som maskiner vi ska optimera?
  • Hur ser egentligen den moraliska aspekten ut?
  • Kan staden bli för smart för sitt eget bästa?
  • Gör digitaliseringen slut på urbaniseringen?
  • Gör den smarta staden slut på nationsstaterna?
  • Och inte minst – när behöver du inte längre använda smart stad som begrepp?

Varför inte inleda med ett span på vår historia? Vi vet ju faktiskt en hel del om vad staden varit innan. Hur den uppstod, vad som hände när människor började bo och hur man kanske tänkte kring stadsplaneringen.

I den här delen går vi därför all in på dåtid. Vi mixar Hippodamos, annorlunda tankelinjer och konformade visioner ivrigt!

Andreas snubblar på Engelska. Mats fnissar elakt.

Lyssna direkt

Vi pratar

Avsnitt i 4 delar

Vi delade upp avsnittet om staden i 4 delar;

Den här podden

Psst! Prenumerera gärna via Itunes, Android eller RSS

Killander & Björk är en podcast om vår digitala nutid och framtid. Den drivs av Andreas Killander, Creative Director på Gullers Grupp och Mats Björk, Digital Strateg på Esatto. Vi tror digitaliseringen är ett gigantiskt skifte för oss människor – kanske större än industrialiseringen – det är värt att prata mer om!

Podcasten fokuserar därför på varför, vad och hur man ska digitalisera verksamheter och nationer samt vad summan av det blir för oss människor.

Missionen är att inspirera och katalysera samtalet om vilket samhälle vi vill bygga imorgon med ambitionen att hjälpa oss i Sverige att engagera oss i en sund framtid designad kring människor.

Andreas har sin utgångspunkt i kommunikation och beteenden och Mats har sitt ursprung i teknologi och beteenden. Tillsammans delar vi intresset för människan och framtiden.

Musik i avsnittet från Gustaf Grefberg som vanligt. Vi har också använt musik från Section 27 – Floating Spirits som bakgrunder. Grymma tycker vi – och tack för fin licens!

Ps! Stort tack till Great Space för grym podcaststudio. Tack Esatto och Gullers Grupp för all stöttning!