Har vi missförstått digitaliseringen? Missar vi de stora möjligheterna att skapa en bättre värld bara för att vi råkar vara fångade i ett gammalt mindset? Bör vi vara oroliga? Nu är hög tid att göra annorlunda och det kommer att kräva nya förmågor.

Vi träffar Katarina Lindblad Gidlund som företräder forskargruppen Forum för digitalisering och är professor i kritiska studier av digitalisering och samhällsförändring vid Mittuniversitetet. Vi får ett samtal om hur vi kan skapa en positiv samhällsutveckling med ett kritiskt förhållningssätt.

Är digitaliseringen så neutral som vi tänker att den är? Vilka tjänar på att vi tar saker för givna? Och vilka är det som ska digitalisera egentligen? Vi går all in när vetenskapen gästar podden men räds inte att bryta i de filosofiska frågorna eller att för den delen utmana akademins plats i framtidens samhälle. Och kanske är det just ett flerdimensionellt tänkande som guidar oss rätt?!

Ps! Spana in Katarinas boktips:
Relationens filosofi av Edouard Glissant
Båten i parken av Per månson
Papalagi : tal av söderhavshövdingen Tuiavii från Tiavea av Erich Scheurmann

Lyssna direkt

Eller lyssna via …

    

Sponsrad av Bisnode

Smart data kan göra allt från att hjälpa ambulanser att hitta rätt olycksplats till att bekämpa terrorism men även hjälpa dig hitta rätt målgrupp och fatta smartare affärsbeslut Det är alla möjligheter som gör data så spännande att jobba med – ingenting är omöjligt om man vet hur man arbetar med data, matchar data, får insikter från data och behandlar data med respekt.

Bisnode är ett ledande europeiskt Data & Analys-företag verksamt i 19 länder med 2 100 anställda som varje dag levererar Smart Data till våra 130 000 kunder. Vi matchar och analyserar vår data med din kunddata tillsammans med den data som dagens anslutna värld genererar. På så sätt hjälper Bisnode er att hantera risk, att öka träffsäkerheten i er marknadsföring och stärka er övergripande beslutsförmåga – vilket i slutändan kommer öka er försäljning och intäkter.

Läs mer om Bisnode och att fatta beslut utifrån data här!

Spring Sessions 2020

HUR BYGGER MAN UTHÅLLIGA, OMTÄNKSAMMA OCH SMARTA SAMHÄLLEN?

Under våren 2020 fokuserar vi lite extra på framtidens samhällsbygge och har gäster på podden som har lite olika perspektiv. Vi avslutar därför varje avsnitt med 4 framtidsfrågor;

  • Vilken viktig komponent ingår i bygget av morgondagens samhälle?
  • Vad gör en organisation resilient på 2020-talet?
  • Vad pratar vi mycket om idag som är fullständigt oviktigt?
  • Vad kommer vara viktigt 2030?

Den här podden

Psst! Prenumerera gärna via Itunes, Android eller RSS

Killander & Björk är en podcast där vi har samtal om framtiden. Den drivs av Andreas Killander, Creative Director på Gullers Grupp och Mats Björk, Digital Strateg på Esatto. Vi är intresserade av de stora krafterna som formar vår framtid och tror att digitaliseringen är ett gigantiskt skifte för oss människor – kanske större än industrialiseringen – det är värt att prata mer om!

Podcasten fokuserar därför mycket på varför, vad och hur man ska digitalisera verksamheter och nationer samt vad summan av det blir för oss människor.

Vår mission är att inspirera och katalysera samtalet om vilket samhälle vi vill bygga imorgon. Vår förhoppning är att den är designad kring människor.

Andreas har sin utgångspunkt i kommunikation och Mats har sitt ursprung i teknologi. Tillsammans delar vi intresset för människan och framtiden.

Musik i avsnittet från Gustaf Grefberg samt Nathaniel Wyvern och hans skiva 2019 collection